EN
Kur do të sjellë një kthesë tarifa globale e mallrave detare në rritje?
Kur do të sjellë një kthesë tarifa globale e mallrave detare në rritje?
01 qershor 2022 / Shiko: 35

Agjencia kineze e lajmeve, Pekin, 15 janar (Pang Wuji, Liu Wenwen) Për një kohë të gjatë, transporti detar ka qenë një pjesë e rëndësishme e tregut ndërkombëtar të tregtisë dhe transportit me çmimet e tij të ulëta.

Megjithatë, që nga shpërthimi i epidemisë, kostot globale të transportit kanë filluar një model të çmendur të rritjes së çmimeve. Në vetëm një vit, kostot e transportit janë rritur 10 herë. Pse po rriten kostot e transportit? Në çfarë lloj krize është zinxhiri i furnizimit global? Deri kur do të vazhdojë kjo situatë? Jens Eskelund, President i Maersk (Kinë) Co., Ltd., një gjigant global i transportit të kontejnerëve dhe logjistikës, pranoi një intervistë ekskluzive me Agjencinë e Lajmeve të Kinës për të analizuar dhe përgjigjur këtyre pyetjeve.

Muajt ​​e fundit, dhjetëra mijëra kontejnerë të mbushur me mallra të importuara janë bllokuar në portet amerikane dhe një numër i madh anijesh janë rreshtuar pranë portit, duke pritur për javë të tëra.

Freightos, një platformë logjistike, tregoi se kostoja e transportit të një kontejneri 40 këmbësh nga Kina në Bregun Perëndimor të SHBA-së arriti në 20,000 dollarë në gusht të vitit të kaluar dhe ra në 14,600 dollarë që nga 14 janari. Edhe pse më e ulët se kulmi i verës, është akoma më shumë se 10 herë më shumë se niveli para pandemisë.

Transporti i dobët ka ekspozuar probleme të thella në zinxhirin e furnizimit.

Yan Ci beson se bllokimi i zinxhirit të furnizimit global dhe çekuilibri midis ofertës dhe kërkesës në treg janë arsyet e drejtpërdrejta për rritjen e tarifave të mallrave. Për më tepër, faktorë të tillë si reduktimi i efikasitetit të terminalit të anijeve, rritja e mprehtë e kostove të qirasë së anijeve dhe kontejnerëve dhe rritja e kostove që lidhen me ofrimin e klientëve me zgjidhje alternative të zinxhirit të furnizimit kanë kontribuar gjithashtu në rritjen e tarifave të transportit.

Megjithatë, ai vuri në dukje se tarifat e mallrave të përmendura këtu janë të gjitha tarifat e mallrave në vend (tarifat afatshkurtra të mallrave brenda tre muajve), dhe Maersk aktualisht rregullon transportin për shumicën (mbi 64%) të vëllimeve të saj të ngarkesave bazuar në kontratat e nënshkruara afatgjata , "Ne Tarifat e mallrave të rënë dakord me klientët mbeten të qëndrueshme gjatë periudhës së kontratës dhe nuk ndikohen nga luhatjet e mëdha të tregut."

Yan Ci tha se, në fakt, zinxhiri i varfër i furnizimit tani është bërë kryesisht një pengesë e transportit të brendshëm.

Ai vuri në dukje se efikasiteti i qarkullimit të portit është ulur, duke rezultuar në hyrje dhe dalje të ngadalshme të kontejnerëve dhe vonesa të anijeve. Efikasiteti i portit zvarritet nga faktorë të tillë si mungesa e fuqisë punëtore, kamionët e pamjaftueshëm të grumbullimit dhe hapësira e pamjaftueshme e magazinimit.

Në ditët e sotme, shumë porte kanë densitet jashtëzakonisht të lartë të oborrit të ruajtjes. Kur mbërrijnë kamionët, ata mund të "gërmojnë" vetëm një kontejner për t'i ngarkuar. Sa i ulët mund të imagjinohet efikasiteti.

Ai tha se rastet më të këqija janë në Los Angeles dhe Seattle në bregun perëndimor të Shteteve të Bashkuara. Koha e pritjes është deri në 4 javë, së bashku me vonesat më të shkurtra në portet e Evropës Veriore dhe Azisë, kështu që cikli 12-javor i projektuar fillimisht do të marrë 13 ose edhe 14 javë për t'u përfunduar. Udhëtim.

Yan Ci tha se në kontrast të plotë me fenomenin e mbipopullimit dhe kontejnerëve bosh në portet e huaja, portet e Kinës po funksionojnë pa probleme dhe të rregullta.

Sipas Yanci, portet e Kinës funksionojnë me efikasitet jashtëzakonisht të lartë. Ata jo vetëm që aplikojnë gjerësisht teknologjitë e reja, por i kushtojnë rëndësi edhe forcimit të bashkëpunimit me të gjitha palët në ekosistemin portual. Për shkak të kësaj, pas shpërthimit të epidemisë, fokusi i tregtisë globale është Kina, madje edhe me rritjen e mprehtë të vëllimit të ngarkesave, portet kineze mund të ruajnë ende rendin.


“Mund të thuhet se Kina ka një sistem portual të klasit botëror”.

Analiza beson se, nga njëra anë, Kina ka kontrolluar efektivisht epideminë në kohën e duhur dhe shpejtësia e rifillimit të punës dhe prodhimit ka tejkaluar pritjet. Në zinxhirin global industrial, industria prodhuese e Kinës luan një rol të rëndësishëm. Nga ana tjetër, me rimëkëmbjen e ekonomisë globale, kërkesa për produkte aziatike në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara është rritur dhe kërkesa për rimbushje të importeve është e fortë, kështu që një numër i madh mallrash rrjedhin nga Kina drejt jashtë shtetit, duke mbështetur rritje e vazhdueshme e volumit tregtar.


Transporti detar vazhdon të rritet, kur do të vijë kthesa?

Yan Ci beson se presioni në zinxhirin e furnizimit nuk ka gjasa të përmirësohet ndjeshëm në tremujorin e parë të këtij viti dhe kjo situatë mund të vazhdojë edhe pas Vitit të Ri Kinez. Madje, në Amerikën e Veriut, ka të ngjarë të zgjasë më gjatë.

"Çelësi për zhbllokimin e arterieve të tregtisë detare dhe zhbllokimin e zinxhirit të furnizimit ndërkombëtar është krijimi i fleksibilitetit të zinxhirit të furnizimit dhe zvogëlimi i paqëndrueshmërisë." Ai tha se zinxhiri aktual i furnizimit nuk është aq i fortë sa të përballojë ndërprerjen e epidemisë. Sistemi i tregtisë ndërkombëtare ka nevojë urgjente për një zinxhir furnizimi dixhital intuitiv dhe transparent. Nga njëra anë, kërkohet planifikim shkencor dhe optimizim i sistemit, dhe nga ana tjetër, duhet të krijohet një zonë tampon për të përballuar çdo pasiguri.

Yan Ci beson se një tjetër faktor që shkakton mungesën aktuale të kontejnerëve, mungesën e hapësirës së ngarkesave dhe rritjen e kostove të mallrave janë problemet strukturore.

Transportuesit si kompanitë e transportit detar i kushtojnë shumë vëmendje menaxhimit të kostos dhe fokusohen në optimizimin afatshkurtër të tarifës së mallrave. Kjo ka nxitur gjithashtu një model bashkëpunimi spekulativ midis kompanive të transportit detar dhe pronarëve të ngarkesave, duke i vënë tarifat e mallrave nën presion të madh në rënie dhe duke reduktuar fleksibilitetin dhe qëndrueshmërinë e zinxhirit të furnizimit. Pasi përballemi me një ngjarje të "mjellmës së zezë", si epidemia e re e kurorës, nuk ka shumë vend për tampon.

Yanci shprehu shpresën se të gjitha palët mund të mësojnë prej tij dhe shpreson të reduktojë luhatjen e tarifave të mallrave dhe të arrijë të ardhura më të qëndrueshme. Tregu i paqëndrueshëm e bën të vështirë për kompanitë marrjen e vendimeve dhe planifikimit afatgjatë të investimeve.

"Megjithëse kjo kërkon një çmim të caktuar, do të sjellë përfitime të mëdha afatgjata për kompanitë e tregtisë së jashtme." tha ai

Të lutem shko
mesazh

Powerde Nga

E drejta e autorit© 2022 Wenzhou XingJian Play Toys Co., Ltd. nga injnet - Blog | sitemap | Politikat e privatësisë | Termat dhe Kushtet